wz
nadpis

      Výroba brynzy probíhá ve dvou fázích.
     1.Výroba hrudkového sýra
     1.Výroba brynzy
     Vyrobený hrudkový sýr po očištění se lisuje, aby se odstranil zbytek syrovátky a pak nastává proces zrání a to uzavřené bez přítomnosti vzduchu, aby se tak zabránilo vzniku plísni a mazověni a po této době se tato surovina mele a mícha a solí na 1,5 - 2 % potom se hotova brynza porcuje a balí. Kdo by se chtěl dozvědět více, prosím ať zkusí zadat do nějakého vyhledávače tento výraz a ještě doporučuji zadat slovensý výraz "bryndza". Já jsem se osobně dost poučil.Brynza se dělá z kravského i ovčího mléka, ale může se použít i kozí... . Ta pravá brynza je z ovčího mléka

Brynzové halušky

      - 750 g syrových brambor,
      - 250 g hladké mouky nebo 1:1 hladká s polohrubou,
      - 250 g brynzy,
      - 2 - 3 vejce,
      - 150 g slaniny nebo domácího špeku,
      - trocha soli,

    Brambory nastrouháme na jemném struhadle jako na bramborák, přidáme sůl, mouku a vajíčka a zamícháme . Těsto protlačíme přes síto na halušky

cednik

   nebo nasekáme na prkýnku a shazujeme do vroucí osolené vody. haluškovačMůžeme je vykrajovat lžičkou namočenou ve vroucí vodě, nebo je odkrajovat nožem z prkénka, případně je protlačovat do vroucí vody skrz speciální haluškové síto.Vaříme asi 4-5 minut tj. až halušky vyplavou na povrch vody, to jsou uvařené. Buď je scedíme a propláchneme studenou vodou, abychom je zbavili slizkosti, nebo je vytahujeme dírkatou vařečkou případně naběračkou.

varecha

    V teplé míse případně rovnou v hrnci je dobře promícháme s brynzou, která se na horkých haluškách rozpustí.slanina
Na talířích je pak ještě sypeme rozškvařenou na kostičky nakrájenou slaninou a muže se přidat smetana ke šlehání.
   Halušky s brynzou s tukem sytí, brynza jako každý sýr bílkovinami živí.
   Na obrázku, nížě, jsou foceny halušky se strouhaným balkánským sýrem,
varecha jako nahrážka za brynzu. Nedávno se H.B. brynza nedala sehnat.

halušky