wz
    Polévka z kysaného zelí „Kapustnica podle Anyu z Lelesu“

    Tuto polévku vařím hlavně o Vánocích, protože je to u nás taková tradice a na Silvestra, protože se velice hodí na Nový rok. Kdo zadělává kysané zelí podomácku tak ví, že v této době je již hotové, vykvašené a u nás na vesnici jsme měli i vyuzené klobásky z předešlé zabíjačky.

suroviny

    Tato polévka patří mezi pokrmy, které dozrávají. Druhý den po odležení je lepší - získá na chuti. Pro 5 ti člennou rodinu vařím ve dvou hrncích (7 a 5-ti litrové). K přípravě potřebuji alespoň dva druhy masa a to uzená vepřová žebra, a hovězí přední. Dále domácí klobásky ( nebo několik druhů kupovaných), zakysanou smetanu, hladkou mouku, bobkový list, sůl, mletý pepř, rajčatový protlak a sušené houby. Sušené houby předem namočím ve studené vodě.

   Příprava je jednoduchá, technologie spočívá v tzv. "dvacetiminutovce".

   Takže se dám do vaření. Do studené vody přidám hovězí maso (stačí málo cca 10 dkg), uzená žebra, bobkový list (do většího hrnce dva a do menšího jeden). Hrnce nejsou plné vody - nechám dost prostoru pro další suroviny. Hlavně kysané zelí zabere dost místa, takže asi tak do půlky hrnce.Vše přivedu do varu a vařím 20 minut. surovinyMaso někdy nechám vařit i 40 minut na mírném ohni, podle toho jak maso po 20 minutách vaření vypadá. Po tuto dobu nakrájím klobásky , zelí vymačkám a nakrájím, aby při konzumaci nevyselo z úst jako makaróny, které nemůžu nasát. Šťávu si ale nechám pro případné dochucení - okyselení. Polévku zásadně nesolím, protože z uzeného masa, klobásek a ze zelí se sůl vyvaří. Dochucení polévky je rozumné ponechat až na samotný závěr, anebo ji dochutím na talíři.
   Přidám nakrájené klobásky a vařím dalších 20 minut.Klobásky vařím celkem dynamicky, aby se nevyvařily - neztratily chuť.surovinyPřidám kysané zelí a vařím dalších 20 minut. Zelí kontroluji pohledem a ochutnávám, protože než bude hotové tak musím přidat ostatní suroviny. Houby přidávám až po scezení a propláchnutí studenou vodou (asi po 15 minutách po zelí).    Před ukončením vaření přidám rajčatový protlak a pořádně zamíchám. Tři protlaky (viz. obr.) stačí na cca 10 litrů polévky, ale vše záleží na chuti) přidávám po částech, protože až to přepísknu, tak už to nevrátím. Chvíli povařím, pak zahustím "rozkvedlanou" moukou ve studené vodě a polévku dochutím.
   K dochucení v menším hrnci používám pálivé papričky, které přidávám na začátku vaření (předtím, než přidám zelí je musím vyjmout - těžko bych je hledal po přidání zelí). Ke konci vaření opatrně přidám mletý pepř a podle potřeby sůl.
   Podávám s měkkým chlebem, ale většinou si ho nikdo nevezme a smetanu k zjemnění chuti si každý konzument přidá podle potřeby.

suroviny