nadpis

     Postup přípravy je jednoduchý: Z mouky a vajec se uhněte těsto a dá se odležet na 1 hodinu do chladna (nejlépe v mikrotenovém sáčku, aby nekoralo). Potom se protlačuje buď sítem s většími otvory, aby nevznikaly hrudky asi ve velikosti hrášku, nebo se strouhá na hrubém struhadle. Suší se na starším ubruse nebo čistém papíře na slunci nebo v teplé místnosti. Nakonec se proseje řídkým sítem. Hrubozrnná, dobře usušená tarhoňa se skladuje v plátěných pytlích nebo v zavařovacích láhvích se šroubovacím uzávěrem. Drobné úlomky se používají jako strouhání do polévek.
     Způsobuje-li druh mouky, že se těsto špatně zpracovává, můžeme přidat po 1 lžíci vodu, která se při sušení odpaří. Nikdy však do tarhoni, která má vydržet v zásobě dlouho nepřidáváme tuk, aby nežlukl.

   Druhou nejvhodnější přílohou k maďarským pokrmům jsou noky

   Noky podávám jako přílohu k masitým pokrmům (perkelty, paprikáše tokáně, …). V maďarské kuchyni jsou typickou přílohou a připravují se i jako samostatný pokrm s brynzou a smetanou a no to rozškvařenou slaninu, zapékané se šunkou(uzeným masem, klobásou) a sýrem, osmažené s vejci a podobně. Klasické formování noků spočívá v nanesení tenké vrstvy těsta na navlhčené prkénko odkud se nožem hází podlouhlé noky do vařící osolené vody. Přípravu noků jsem zkoušel z hrubé, polohrubé a hladké mouky. Většinou je dělám z polohrubé mouky a třech vajec. Do mísy dám vejce,dám trochu soli a přisypávám mouku, míchám a popřípadě přidám malé množství vody, až vznikne těsto hustější než na lívance(těsto se těžko vylévá, táhne se).Těsto nechám chvíli odpočinout.
haluškovač    Těsto z uvedených surovin se mi vměstná do posuvného zásobníku „haluškovače“. Děrovaná lišta „hakuškovače“ ( průměr otvorů 8 mm) je na obou podlouhlých hranách opatřena vodícími lištami kam nasadím posuvný zásobník, který naplním těstem a vše umístím na hrnec s vařící vodou (vespod je zarážka, která zabraňuje posouvání „haluškovače“) a rychlým posouváním jezdcem po děrované liště ve vodících lištách snadno dostanu celý obsah zásobníku do vařící slané vody. Až noky vyplavou k hladině tak ještě chvíli povařím (nechám nabobtnat) a vybírám je cedníkem(není uveden na obrázku), nebo dřevěnou naběračkou s otvory.
nadpis

   Malé houskové knedlíčky

    Tyto knedlíčky jsem dělal podle receptu z knížky Ilonky Hermanová „Maďarská kuchyně“ vydané Nakladatelstvím Merkur v Praze v r.1989, která uvádí, že k výrobě bude zapotřeby:
    - 6 včerejších housek,
    - 3 celá vejce,
    - 2 stroužky česneku,
    - muškátový oříšek,nbsp;     - pažitka,
    - kousek klobásy (nemusí být),
    - sůl,
    - 1 naběračka mléka nebo vývaru.
    Housky nakrájíme na kostičky, spaříme horkým mlékem nebo masovým vývarem, přidáme do nich česnek utřený se solí, trochu strouhaného muškátového oříšku, jemně nakrájenou pažitku a celá vejce. Těsto dobře propracujeme. Je-li příliš řídké, přidáme strouhanku. Hustota těsta by měla být jen málo tužší než u nádivky do kuřete.
nadpis     Ve vařící polévce, nebo osolené vodě uvaříme jeden zkušební knedlíček. Jestliže není pevný a pružný, těsto ještě trochu zahustíme strouhankou. Potom uvaříme celou dávku knedlíčků, jejichž velikost má být asi jako větší vlašský ořech. Část můžeme ponechat v polévce, zbytek použijeme k masu nebo zelenině.
nadpis    Tyto knedlíčky se dají ohřívat nad párou i zmrazovat. Patří do moderní maďarské kuchyně, ale hospodyně zde dávají přednost klasickým přílohám. Jestliže však budeme chtít přece jen podávat k maďarským pokrmům knedlík, měl by být tento druh Jiné knedlíky se k těmto jídlům skutečně nehodí. Na osobní dotaz Mirka "jak dlouho se ty knedlíčky vaří?". Odpovídám "10 minut" tak jak to uvedeno ve zmiňované kuchařce. Já ten zkušební vařím cca 10 minut, rozkrojím, ochutnám posoudím a vím kolik ještě (doplněno dne 8.7.2012)
    Pozn.: Musím se přiznat že tyto knedlíky nevypadají nikterak vábně, přidáním domácích klobásek dostaly takovou nahnědlou barvu, těsto se muselo rozmixovat kuchyňskou technikou. Popsané množství vajec, mléka, a vývaru mi absolutně nestačilo, takže jsem přidával a přidával až jsem nabyl přesvědčení, že to je ono. K obědu pro jistotu jsem ještě uvařil noky. Knedlíky jsou ovšem vynikající, pojmou mastnotu a sytí.
nadpis