nadpis

   Předem upozorňuji všechny náhodilé návštěvníky, že výrobu sekáné a karbenátek považuji, za pracnou záležitost, hlavně proto, že už základní operace - získání rybího masa (a to nemám na mysli lov ryb) je pracnou záležitostí.

nadpis

    K výrobě se hodí méně hodnotné maso (cejn, plotice, ... prostě bílé ryby). Nějakým způsobem musíme zneškodnit mezisvalové kůstky. Na tento úkon se hodí mlýnek na maso s jemným roštem. Pán Miloš Štěpnička odstraňuje kůži z důvodu, že na světě neexistuje takový mlýnek na maso, který by to pomlel. Já jeden z těch mlýnků mám doma a v tomto ohledu nemám problémy.

   K získání rybího masa z kostry vedou dvě cesty. Jedna je filetováním a druhá vařením a obráním. Jak kdy si kterou cestu zvolím, ale u plotiček to bývá vaření a u větších cejnů filetování. Filetování má výhodu v tom, že to je ryclejší proces, v syrovém masu se mezisvalové kůstky semelou lépe, než ve vařeném. Nevýhodu vidím ve velkém odpadu. Při vaření je větší potřeba času a nádobí, ale získáme víc masa. plotice plotice







plotice plotice





     Cukety plněné rybí sekanou
     -500 g pečených dušených, nebo vařených ryb bez kostí,      -1středně velká cibule,
     -2 rohlíky,
     -2 vejce,
     -cca 2 dcl mléka,
     -100 g tvrdého sýru na strouhání,
     -30 g slaniny,
     -l lžíce hladké mouky,
     -sůl, pepř, muškátový oříšek,
     -8 stroužků česneku,
     -1 polévková lžíce mleté sladké papriky,
     -půl lžíce mleté pálivé papriky,
     -cca 2 polévkové lžíce oleje na smažení
    Nejprve připravíme cukety: - Cukety podélně přepůlíme a vnitřek (měkkou část) odstraníme – vyškrábeme polévkovou lžící. Se solí a asi půlkou předepsané dávky mleté pálivé papriky utřeme 4 stroužky česneku. Směs pokapeme olejem na smažení-lépe se zpracovává. Připravenou směsí potřeme vnitřek cuket, které necháme odležet v chladnu (cca 2 hod).
cukety     Zbytky pečené nebo jinak upravené ryby zbavíme kostí – nameleme mlýnkem na maso (otvory o průměru 3 mm). Při mletí rybího masa do mlýnku vkládáme na kousky nakrájenou cibulí a stroužky česneku (4 stroužky). Okořeníme, posolíme, přidáme, rozškvařenou na kostičky nakrájenou slaninu, nadrobno nakrájené rohlíky namočené v mléce, vejce, 2 lžíce vody a mouku. Dobře prohněteme a necháme nejméně 30 minut odležet v chladnu. Směs může být pikantnější, protože cuketa bývá „mdlá“ a chutě se takto vyváží.
cukety     Vytvořenou směsí naplníme vydlabané cukety, které naskládáme do pekáče. Trochu podlijeme vodou, nebo rybím vývarem a olejem pro pečení. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby. Ze začátku pečeme prudce (cca 10 minut) a potom jen pozvolna cca dalších 30 minut. Sekanou občas potřeme olejem. Na závěr naplněné cukety posypeme strouhaným sýrem. Podáváme s dušenými brambory. Chuť sekané je vždy závislá na tom, kolik ryb a jakého druhu do nich dáme. Tato chuťová pestrost z nich vytváří zajímavé jídlo, které dává možnost fantazii.
candat