nadpis

   0 štiky je nouze,jednak proto, že na ně moc nechodím a když už se na ně vypravím tak je pod míru. Jednou, bylo to na podzim 2006 (21.10.2006)mi zavolal kamarád Josef, jestli chci štiku. No samozřejmě, řekl jsem. On to kupoval při výlovu nějakého rybníku a já jí upravil tak, aby nám chutnala. Dá se to lehce představit, 6 hladových krků a jedna štika, ha, ha.

    1. Štika na žampionech se zeleninou

   Co bylo zapotřeby mimo tu štiku?
     - žampiony cca 25 dkg
     - dvě cibule
     - kořenová zelenina
     - slanina cca 10 dkg
     - olej na pečení
     - máslo
     - sůl, pepř,sladká mletá paprika
     - zeleninová obloha ze syrové zeleniny - tenkrát to byly rajčata, papriky, kedlubna
     -"Malej Míra přinesl sedmičku   Modrého Portugala

    Štiku jsem naporcoval na podkovy , potřel soli a česnekem, proložil na kolečka nakrájenou cibulí a nechal odležet v lednici cca na 2 hodiny. Podkovy jsem na pánvi opekl z obou stran, aby se maso zatáhlo a vše přeložil do máslem vymazaného pekáče a přidal jsem nakrájené žampiony. Pekáč jsem vložil do předehřáté trouby na 250oC. Po 20 minutách pečení jsem na štičí porce nakladl tenké plátky slaniny, kterou připravoval a udil sám Josef, vše posypal zmraženou zeleninou a teplotu v troubě jsem upravil na 200oC a pekl cca 10 minut. Dále jsem to pekl bez pokličky, než štika byla hotová.

   Cibuli, kterou jsem měl obložené štičí porce vyválel v hladký mouce a prudce je osmahnul na pánvi wok. Kořenovou zeleninu jsem nakrájel na nudličky, a orestoval na másle a tymiánu.

   Brambory jsem uvařil a protlačil kolečkem na bramborový salát a na másle jsem je orestoval s mletou sladkou paprikou.

   Recept vůbec není složitý, ale v domácích podmínkách mi dalo dost zabrat načasování tepelné úpravy v troubě a na několika pánvích tak, aby bylo všechno právě včas. Raději by se mělo poklábosit při víně a konečné úpravě, než s hotovým dílem čekat na hosty přitom se dělat, že jídlo nechladne.

    2. Nadívaná štika

   V případě, že si ponechám štiku, bývává těsně nad stanovenou míru, takže další recept pojednává o štice kolem 60 cm.
   Výhodu přípravy takové štiky vidím vtom, že se neporcuje na podkovy, ale peče se v celku a na prostřeném stole to vypadá, alespoň podle mě, estetičtěji a porcování (vybírání kosti)upečené štiky je lehčí záležitostí, než u naporcovaných podkov.

   Příprava je jednoduchá, na suroviny nenáročná. Při přípravě štiky myslíme nato, že hlavu neoddělujeme od těla a pokud je to možné, tak břišní dutinu nerozřízneme až k hlavě (budeme jí plnit a zašívat.
   Šupin zbavenou, vykuchanou, žaber zbavenou a umytou štiku příčně několikrát nařízneme. Jednotlivé řezy vedeme šikmo s žeberními kostmi, jenom mělce do svaloviny cca 3 cm od sebe až k ocasní ploutvi. Štiku nasolíme(sůl vtíráme jak do břišní dutiny, tak z venčí), popřípadě potřeme rozetřeným česnekem a necháme minimálně půl hodiny zaležet. Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky, kořenovou zeleninu (mrkev petržel, celer) a slaninu(může být i anglická) na tenké proužky.

   Plnění dutiny břišní provádím směsí nakrájené cibule kořenové zeleniny a slaniny. Dutinu od řitního otvoru směrem k hlavě částečne zašijeme a to zhruba z jedné třetiny. Používám červenou nit a pokud se stehu týče tak pojmenovat to neumím, ale dělám to tak, že jehlu vedu z jedné ztrany na druhou a to jednou z vrchu a jednou zespodu - jasné ne? Tímto způsobem naplním celou dutinu až k hlavě. Nepěchuji moc, jen tak s citem.

   Štiku položím břichem na máslem vymazaný pečící plech, vlastně ne přímo na plech, ale po celé délce jí podložím špejlemi a z obou stran jí zajistím dřevěnými špalíčky, aby při pečení nespadla na bok. Na hřbet štiky hustě naskládáme hrubší plátky slaniny. Vše přikryjeme alobalem (vytvoříme pokličku) a cca 40 min. pečeme v předehřáté troubě na 200oC. V průběhu pečení dáme pozor, aby se nám štika nepřipekla a mírně jí můžeme podlévat vodou, anebo bílým vínem. Na závěr odstraníme alobal a štiku dopečeme (cca 15 min.)

   Hotovou štiku podávám s opečenými brambory a se zeleninou (papriky a rajčata). Štiku před konzumaci vykostím. Štiku položim na bok, vidličkou anebo příborovým nožem na ryby opatrně oddělím hřbetní část svaloviny, na jednu stranu a na druhou stranu spodní část. Nyní máme odkrytou horní polovinu štiky až ke kostře. Tahem za hlavu směrem nahoru oddělím kostru od masa.