nadpis

 Už se mi dlouho nepoštěstilo v únoru ochutnat tak skvělou rybu jako je candát. Když se vydaří tak, na podzim občas nějakého vytáhnu, ale to člověk aby se hnal na Lipno, nebo nějakou náhodou uženu menší kus na housku při lovu cejnů, nebo v místní rybářské restauraci. Ale ani v té restauraci není taková jistota, to spíš pstruha...

   Od Bořka (však ho znáte) jsem dostal zmraženého candáta. Nevím kolik vážil - nevážil jsem ho. K přípravě candáta jsem použil: máslo, 0,25 kg žampionů, citrónovou šťávu, cca 2 dcl mléka, 0,5 dcl ořechovky, strouhaný sýr (eidam), sůl, pepř, a strouhanku.

   K přípravě zeleniny bylo zapotřeby: trochu másla,jedna cibule, dvě mrkve, dvě petržele, kousek celeru, půlka kedlubny, tymián a 2 stroužky česneku, No a k přípravě brambor - opět kousek másla, mletá sladká paprika. Rozmrazení candáta jsem provedl ve studené vodě.

candat

   Umytého, dočištěného candáta jsem naporcoval

candat candat

    Jednotlivé porce jsem posolil, okořenil bílým pepřem, pokapal citrónovou šťávou a nechal odležet v lednici (cca dvě hodiny před přípravou).

candat

     Zatímco se polévka se vaří, candát odpočívá v marinádě já musím připravit brambory, žampióny,nakrájet zeleninu a jemně našlehat směs na zalití. Do mléka jsem vysypal nastrouhaný sýr, zamíchal a přidal ořechovku (patří sem bílé víno, které běžně doma nemám, tak jsem tam dal "bylinky"). Žampiony jsem orestoval na pánvi. Porce candáta jsem jsem osušil a prudce opekl z obou stran na másle. Do pekáče, který jsem vymazal máslem přeložil opečené porce, zalil připravenou směsí, přidal orestované žampióny. Zeleninu jsem orestoval na másle - cibuli, kterou jsem nakrájel na plátky vložil do pánve wok jako první, nechal zesklovatět, přidal zbytek zeleniny, tymián, vegetu (polévkové koření). Na závěr jsem přidal najemno nakrájený česnek. Na každou porci ještě plátek studeného másla, lehce jsem to posypal strouhankou a pekáč s pokličkou jsem vložil do předem vyhřáté trouby na 180oC.   cca 20 minut jsem to nechal v klidu. Potom jsem zvýšil teplotu na 250oC a zapékám dalších deset minut. Na závěr, cca 5 minut, peču bez pokličky.

Brambory jsem uvařil a protlačil kolečkem na bramborový salát a na másle jsem je orestoval s mletou sladkou paprikou.

Dobrou chuť!